Proiectul are o durată de 18 luni și se desfășoară din luna mai 2022 până în luna octombrie 2023. Valoarea proiectului este de 49790 euro din care 47395 euro fonduri nerambursabile prin programul Active Citizens Fund România și 2395 euro valoarea muncii de voluntariat asigurată prin grija promotorului și a școlii partenere. Asociația Go Care Romania, parteneră tradițională cu Școala Gimnazială Specială Pașcani, a derulat mai multe proiecte comune, identificând o serie de nevoi de dezvoltare pe care instituția de învățământ special le are și prin proiectele derulate a contribuit la creșterea calității actului educațional și terapeutic.

        Cea mai importantă problemă cu care școala parteneră se confruntă, este creșterea  numărului de elevi cu tulburări din spectrul autist, ceea ce determină nevoia de a adapta spațiile educațional-terapeutice la cerințele activităților din acest domeniu, pentru a asigura progresul educativ-terapeutic al copilului cu TSA.

       Împreună cu cadrele de specialitate am reexaminat spațiile școlare, respectiv 6 săli de clasă, în vederea adaptării designului și a dotării cu materiale didactice recomandate în intervenția terapeutică educațională pentru copiii cu TSA. În urma examinării progresului terapeutic al celor 60 de copii beneficiari direcți ai proiectului, specialiștii vor confirma beneficiile aduse de demersul de adaptare a designului educațional și terapeutic. 

Scopul proiectului este creșterea rezultatelor educaționale și recuperatorii în demersul instructiv-educativ al copiilor cu TSA de la Școala Gimnazială Specială Pașcani.

Ne propunem următoarele acțiuni:

  1. Renovarea unui număr de 6 săli de clasă prin lucrări de schimbarea a tâmplăriei, a parchetului, reparații tencuieli și reparații rețele de distribuire a agentului termic (lucrările au fost efectuate în lunile vacanței de vară pentru a nu fi afectate activitățile școlare);
  2.  Dotarea celor 6 săli de clasă cu mobilierul adaptat nevoilor copiilor respectiv mese reglabile, scaune și dulapuri pentru rechizite jocuri „Montessori”, panouri senzoriale.etc.;
  3. Procurarea și instalarea tablelor interactive în sălile de clasă
  4. Evaluarea inițială a elevilor din grupul țintă și evaluarea finală pentru a face o cercetare în ceea ce privește eficiența demersului de adaptare a designului educațional și terapeutic;
  5. Asigurare de consiliere de specialitate pentru părinții elevilor din grupul țintă.

  Ne  propunem și alte activități care se vor desfășura pe o perioadă de un an și jumătate, printre care   work-shopuri , un simpozion cu tema „Adaptarea designului educational in lucrul cu elevii cu TSA”, dar și un schimb de experiențe propus a se desfășura cu Centrul Educațional „Orfeu” din Chișinău.